Coaching met een paard, hoe gaat dat?

Voor wie is coaching met een paard geschikt?

  • Kun jij er de vinger niet op leggen waarom het vaak misgaat in gesprekken, in interactie met anderen?
  • Heb je het idee dat je in een patroon zit waar je mee wilt stoppen, maar je weet niet hoe? Of wat je dan anders kunt doen?
  • Vind je het soms lastig om bij je gevoel te komen? Te benoemen wat er met je gebeurt van binnen, wat je bezig houdt?
  • Vind je het lastig om je grenzen aan te geven naar anderen? Heb je het gevoel dat alles je overkomt?
  • Ben jij leidinggevende en vraag jij je af hoe je je mensen ‘meekrijgt’ of in beweging krijgt?

Beantwoord je één of meerdere vragen met ja? Dan is coaching met paarden een manier, die je echt verder kan helpen.

 

Hoe gaat dat, coachen met paarden? Waarom met een paard?

Een paard is eerlijk en direct

Nadat je samen met de coach gekeken hebt, welke vraag jij wilt onderzoeken, krijg je van de coach je een opdracht om iets te doen met het paard. Je hoeft geen ervaring te hebben met paarden, het gaat om een opdracht die iedereen kan uitvoeren. Je kunt denken aan contact maken, een stukje met hem lopen, een figuur lopen. Vind je een groot paard te spannend, dan kun je ook werken met een pony.

In de interactie met een paard wordt snel zichtbaar wat er gebeurt bij jou. Het paard liegt niet, hij laat met zijn reactie eerlijk zien wat jouw gedrag oproept. Een paard is ook niet beleefd, praat er niet omheen, hij laat direct zien wat hij van jouw benadering vindt.

En samen met de coach kijk je vervolgens terug hoe het met jou gegaan is tijdens de opdracht, wat de reactie van het paard was. En welke parallel jij ziet met je dagelijks leven, je werk.

Een volgende stap kan zijn om de opdracht nogmaals te doen, met het zojuist verkregen inzicht. Om het opgedane inzicht gelijk uit te proberen in ander gedrag.

Bij een paard krijg je elke 30 seconde een nieuwe kans. Hij koestert geen wrok, houdt geen boekhouding bij. Laat jij nieuw, ander gedrag zien, dan reageert het paard op dat nieuwe gedrag.

En wanneer het met het paard op een nieuwe, andere manier wel lukt, blijft dat een ervaring die je kunt vasthouden. Die je je vaak lijfelijk kunt herinneren! En die jou perspectief biedt op een blijvende verandering.