Invloed of niet?
In de trainingen die wij verzorgen, komt regelmatig de vraag op tafel: ’hoe ga ik nou om met dingen die ik niet kan veranderen?’.
Tijdens deze trainingen zijn we op zoek naar alle zaken waar je als deelnemer tegen aan kunt lopen. Bijvoorbeeld het gevoel ‘te veel werk of te weinig tijd’ te hebben, het gevoel te hebben dat je geen overzicht meer hebt over al het werk wat nog gedaan moet worden. Een collega waarmee de samenwerking niet makkelijk loopt.
Gelukkig zijn er allerlei, vaak relatief eenvoudige methodes om hieraan iets te veranderen.
Daarnaast zijn er echter ook zaken die lastiger of niet zijn te veranderen door jou. Omdat je er geen invloed op kunt hebben. Je hebt er wel last van, maar veranderen kun je het niet. Bijvoorbeeld het feit dat je collega wél die leuke nieuwe baan mag gaan doen en hij aan jouw neus voorbijgaat. Of het gevoel zo opgejaagd te zijn door alle zaken die spelen in je leven, ondanks het overzicht wat je kreeg in je werk door te gaan plannen. Met als resultaat dat je slecht slaapt. Of die beslissing waar je maar over blijft piekeren.
Schrijvend over dit onderwerp schiet het volgende gebed als vanzelfsprekend in mijn gedachten, het is een gebed van Franciscus van Assisi: ‘God, geef me de kalmte om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen en de wijsheid om het onderscheid tussen die twee te weten’.
Dit gebed geeft heel mooi weer, welk onderscheid belangrijk is.
En als het dan niet altijd lukt met die kalmte om dingen te accepteren die je niet kunt veranderen?
Als kampioen piekeren, was ik zelf ook op zoek naar wat meer rust in mijn hoofd. Dat vond ik door het doen van een training Mindfulness. Die training heeft me enorm geholpen, ik voel me vaker rustig en kalm, en ik pieker veel minder.
Wat is mindfulness?
De definitie van Mindfulness luidt: `Mindfulness is het milde wakkere gewaarzijn dat ontstaat door aandacht te geven aan dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder oordelen.’
Mindfulness leert je om vol in het leven te staan in plaats van vol in de verhalen die je bedacht hebt over je leven; over wie je bent en wat je te doen hebt, over hoe goed of slecht het nu is, hoe de toekomst er wel of niet uit zal moeten zien, of over hoe fantastisch of dramatisch je verleden was. Je leert het NU als het ware volledig te omarmen.
Niet alles in het leven is ‘maakbaar’. We kennen allemaal de neiging om stress en pijn te willen vermijden. Die weerstand levert meestal frustratie op, wat de klachten alleen maar vergroot. Mindfulness leert je deze gevoelens de ruimte te geven en tegelijkertijd je aandacht meer in het nu te brengen waardoor je leert loslaten. Mildheid en vriendelijkheid naar jezelf en anderen staat bij mindfulness centraal. Met mindfulness train je jezelf vanuit helderheid en rust te functioneren en keuzes te maken.
Boekentip: Mindfulness van Edel Maex