Hoe blijven we goed online samenwerken?
Herken je dit? Plotseling moest je hele team thuiswerken en werd er alleen nog maar online overlegd en vergaderd. En zoals in veel organisaties gebeurde, jullie gingen aan de slag, hup, handen uit de mouwen. Waarschijnlijk zonder eerst eens even stil te staan bij de vragen: 'Wat betekent dit, alles online overleggen? Welke projecten kunnen doorgaan, welke moeten we anders vormgeven? En hoe doen we dat, het online vergaderen, waar moeten we op letten?'
Nu het 2,5 maand later is, hebben jullie ongetwijfeld een heleboel dingen ontdekt. Welke technische programma’s het beste werken voor het online overleg, misschien hebben jullie wat regels afgesproken, zoals ‘microfoon uit als je niet aan het woord bent’.
Misschien loopt het allemaal als vanouds, lopen projecten geen vertraging op, is iedereen tevreden hoe het gaat.
De kans is echter groot, dat het hier en daar ook wat begint te schuren. Mensen die gespannen zijn, door het worstelen met de combinatie werk en privé. Collega’s die geen partner en kinderen hebben en zich nu eenzaam voelen. Feedback geven wat online nog lastiger is dan normaal. Verschillen in het team die nu naar voren komen, bijvoorbeeld wie (nu de lock-down regels versoepelen), al wel en wie niet op kantoor wil/durft te komen? Misverstanden tussen mensen, groepjes die een beetje uit beeld raken en alleen nog onderling informatie delen.
Allemaal symptomen van het feit dat jullie op een andere manier (samen)werken zonder dat jullie bewust stil stonden bij de vraag: ‘Wat betekent online samenwerking voor ons, wat wordt er anders en wat is er dan nodig?' Heel begrijpelijk! Maar dan is er nu iets anders nodig: een pas op de plaats. Door samen de tijd te nemen om te kijken; Wat gaat goed met ons werk, in ons team en wat moet anders?
Hoe kunnen we dan nu een (online) bijeenkomst houden om even pas op de plaats te maken samen?
Bij zo’n pas-op-de-plaats-bijeenkomst is het belangrijk dat alle vier factoren aandacht krijgen die een rol spelen wanneer een groep van 2 of meer mensen samenwerken.
Die factoren zijn:
- De individuele mensen (ik), met al hun eigenschappen, kwaliteiten en valkuilen
- De samenwerkingsprocessen, de groepsdynamiek (wij)
- De gezamenlijke opgave en doelen, de taak (het)
- De contextfactoren die van belang zijn (context). De context is de rest van organisatie, of nog ruimer, bijvoorbeeld Nederland/Europa
Hierboven vind je het zogenoemde vierfactorenmodel, op basis waarvan ieder samenwerkingsvraagstuk bekeken kan worden, vanuit deze vier factoren.
Het model komt voort uit een gedachtegoed genaamd Themagecentreerde Interactie (TGI) Het is een concept voor het werken met groepen en teams.
Deze vier factoren beïnvloeden elkaar onderling. En alle vier factoren hebben aandacht nodig, niet allemaal tegelijk, maar een voor een. In de praktijk blijkt, dat de taak altijd veel aandacht krijgt. Bijvoorbeeld wanneer er wordt gesproken over budgetten, deadline, projectplannen etc. En dat de factoren Ik, Wij en Context vaak onderbelicht blijven.
Sta in je volgende teambijeenkomst eens stil bij de vraag, hoe het gaat met alle teamleden, met de samenwerking, met de taak. En welke invloed heeft de context op de drie eerste factoren? Wat gaat er goed en wat moeten we anders doen, kijkend naar iedere factor? Op deze manier kun je breed kijken naar alle veranderingen die er zijn gekomen door de maatregelen rond de Corona-crisis en het effect daarvan. Hieronder vind je het recept voor een online-pas-op-de-plaats-bijeenkomst.
Ik wens je een inspirerende bijeenkomst toe, met aandacht voor alle vier factoren!
Heb je een groot team, waar het nodige speelt? Vraag je je af of zo'n bijeenkomst geschikt is voor jouw team. Ik geef je graag ook een recept voor een extra goed voorbereidde pas op de plaats bijeenkomst? Stuur me dan even een mail; thea@zininsamenwerken.nl
Wil je graag begeleiding van een teamcoach bij een pas-op-de-plaats-bijeenkomst? Of wil je jouw bijeenkomst samen met een teamcoach voorbereiden? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!
Recept voor een pas-op-de-plaats-bijeenkomst
Voorbereiding:
De bijeenkomst:
|
Thuiswerken met kinderen....
De vragen voor de vier rondes:
|